pin phone profile search
0
basket
profile Profil

ZATVORI Close icon

Moderan radni prostor: Odakle početi?

Moderan radni prostor: Odakle početi?
Opremanje radnog prostora je, u najmanju ruku, jednako važno kao i rad kojeg u njemu obavljamo. Jer, ako nam je radni prostor neudobno mjesto u kojem ne volimo boraviti, nikad nećemo odraditi dobar posao.
Prethodno: Odaberi pravu klimu za sebe

Rad u neudobnom okruženju je, dokazano, izuzetno neproduktivan. Ljudska psihologija nalaže da volimo boraviti u mjestima na kojima se osjećamo ugodno, sigurno i načelno dobro. U zadnje dvije godine smo vidjeli porast kućnih ureda, ali i renoviranje i prenamjena tradicionalnih ureda. Kad počinjemo sa stvaranjem radnog prostora, ma gdje se on nalazio, uvijek krećemo s istom pretpostavkom: taj prostor mora biti udoban vama, mora biti prostor u kojem ćete htjeti boraviti i, možda najvažnije, mora biti mentalno odvojen od prostora za ostale aktivnosti.

Idealan ured poziva na rad

Ako pitate sto ljudi, svi će imati drugačiji odgovor na pitanje "kako izgleda idealan ured". Neki ljude vole kreativan nered, neki vole kaos. Nađe se tu i koji minimalist i osoba opčinjena čistoćom, ali je generalna poanta da ne postoji točan odgovor na to pitanje. Upravo zbog različitih pogleda i stavova postoje široke ponude raznih laptopa, tipkovnica, podloga, monitora i ostalih poslovnih dodataka, kako bi svaka osoba mogla napraviti svoj idealan prostor u kojem će se osjećati ugodno.

Imajući to sve na umu, činjenica je da idealan ured i dalje ima iste sastavnice, iako mogu izgledati drugačije. Generalno govoreći, svaki radni prostor ima svoj laptop ili računalo, dodatni monitor, miševe i tipkovnice. Ta osnova je baza za svaki moderan radni prostor, na koju kasnije možemo udobno graditi s raznim gadgetima i dodacima koji olakšavaju život i ubrzavaju rad. Na kraju dana, čak i rasvjeta igra veliku ulogu u produktivnosti na radnom mjestu, tako da ne možemo zaboraviti niti na taj element.

Koje su dodatne sastavnice?

Neki generalni konsenzus je da moderan ured izgleda kao centralna kontrolna modularna točka, iz koje možemo izvaditi centralnu točku (računalo ili laptop), otići na sastanak te se na povratku samo "uštekati" nazad u radnu stanicu. Docking stanice za laptope, primjerice, daju nam odličnu mogućnost za postizanje toga, budući da su one kao malo računalo na stolu na koje sve spajamo, dok nju spajamo na laptop kako bi postao centralna radna stanica na stolu.

Uz docking stanicu (u koju možemo spojiti više monitora, internet, cijelu periferiju ili seriju USB stickova), odličan dodatak radnom prostoru su i USB-C monitori, koji imaju svoj mali USB Hub ugrađen u njih, ali i imaju mogućnost punjenja laptopa putem USB-C konektora. Koristeći samo jedan kabel, ovime možete puniti laptop i koristiti drugi monitor uz ekran na laptopu, što je odličan način za iskoristiti radni prostor do maksimuma.

Mnogi ljudi vole zaboraviti na periferiju prilikom sastavljanja ureda. Pisali smo već o benefitima mehaničkih tipkovnica u radnom okruženju, ali nije loše razmisliti ni o kvalitetnijem ergonomskom mišu i dobroj stolnoj podlozi za miš. Često su uredi opremljeni najjeftinijom periferijom, koju nije udobno koristiti. Malo većim ulaganjem vrlo lako možemo doći do puno zadovoljnijih radnika, koje ne bole ruke nakon deset godina.

Na kraju, ambijent. LED trake, LED svjetla i svjetla za monitore odlični su dodaci radnom prostoru koji ga mogu učiniti jedinstvenim i samo vašim. To su sve relativno jeftina poboljšanja ureda, ali donose brojne benefite zbog kojih ćete htjeti raditi još više, ali i još kvalitetnije.

Tijekom idućih tjedana ćemo istražiti sve detalje idealnih ureda, a sve s razlogom kako bismo vam pomogli napraviti najbolji radni prostor za vas. Nemojte zaboraviti, kvalitetan rad dolazi u suradnji s estetikom, ne nauštrb iste.

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda webstranice slažete se s uvjetima korištenja. Klikni ovdje i saznaj više informacija.

Kliknite za razgovor