pin phone profile search
0
basket
profile Profil

ZATVORI Close icon

Moderan radni prostor: Uvijek umreženi

Moderan radni prostor: Uvijek umreženi
Radni prostor može imati najbolji hardver, ergonomski razrađen namještaj i idealnu poziciju u odnosu na zrake sunca. No, bez kvalitetne mreže u uredu i dobre povezanosti s vanjskim svijetom, postoji li uopće taj ured?
Prethodno: Moderan radni prostor: Odakle početi

Glavna odlika modernog poslovanja su definitivno prilagodljivost i agilnost. Kompanije koje se mogu brzo prilagoditi na nove pokrete u tržištu bit će profitabilnije, bolje će kotirati u očima javnosti i brže će rasti. Jedan od načina na koji kompanije ostvaruju agilnost je pametnim odabirom uređaja za mrežu u svojim uredima. Nekad davno, prije skoro 40 godina, takvi uređaji su bili rezervirani isključivo za velike globalne korporacije i velika poduzeća. Danas su brzi ruteri i uređaji za Mesh mrežu lako pristupačni svima, a jedina je prepreka uistinu znati iskoristiti sav potencijal snage mreže.

Spoji me na sve, uvijek

Generalno govoreći, tri vrste uređaja stvaraju cijelu konfuziju u svijetu mreže - ruteri, modemi i switchevi. Modemi uzimaju signal s globalne mreže, ruteri ga prenose prema uređajima, a switchevi ga dijele na više dijelova bez gubitka brzine. Većina modernih uređaja obavlja sve te zadatke odjednom, pa je jasno gdje nastaje konfuzija. Na žalost, često vidimo kompanije i ljude kako žele uštedjeti baš na ruterima, što dovodi do puno manje brzine, slabije i nepouzdane veze. Stvarno, za razliku od prijašnjih uređaja s početka članka, današnji ruteri i switchevi se mogu nabaviti po izuzetno pristupačnim cijenama, zbog čega nema opravdanja za gubitak Wi-Fi signala ako izađete iz prostorije. 

Kad kupujete ruter ili modem, obratite pozornost na par karakteristika. TP-LINK-ov Archer ruter, primjerice, je odličan primjerak rutera ispod 1.000 kuna koji će vas i sve ljude oko vas godinama. Neke od karakteristika koje se preporučuju u modernim ruterima su mogućnost dvopojasnog spajanja (na 2.4 i 5.0 GHz), Wi-Fi 6, količina portova i snaga antene. Dvopojasno spajanje izuzetno je korisno, budući da jako puno uređaja komunicira na frekvenciji od 2,4 GHz, zbog čega ćete prelaskom na 5,0 GHz dobiti čistu mrežu, bez smetnji (iako puno užeg signalnog pojasa).

Kakav mesh?

Nitko ne voli žice. Iako je konekcija kroz žicu stabilnija i jača od Wi-Fi konekcije, ružno ih je vidjeti, pogotovo kad su razbacane svugdje po uredima i dnevnom boravku. Wi-FI konekcija je super alternativa, no čak i uz pojačivače signala postoje slijepe točke u stanovima, na kojima signal jednostavno ne lovi dovoljno dobro. Zbog toga postoje mesh ruteri, koji svoje bežične signale preklapaju jedni preko drugih i stvaraju jedinstvenu mrežu u cijelom području na kojem se nalaze. Ovisno o veličini prostora (i broju katova koje želite umrežiti), trebat ćete sve između jednog i tri mesh rutera koji će ispuniti radni prostor besprijekornim signalom.

Trebam li to?

Najlakše je, iskreno, koristiti uređaje koje dobijemo uz uslugu. Za većinu prosječnih korisnika, ti uređaji će biti dovoljno dobri da ispune sve njihove potrebe. No, važno je imati na umu da kvalitetan modem/ruter ili dobar mesh Wi-Fi sustav neće prestati radit usred sastanka ili prilikom slanja važnog maila. A tu se rečenicu ne bismo usudili ponoviti za uređaje koji se dobiju uz uslugu.

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda webstranice slažete se s uvjetima korištenja. Klikni ovdje i saznaj više informacija.

Kliknite za razgovor