pin phone profile search
0
basket
profile Profil

ZATVORI Close icon

Napajanje: najvažnija i najmanje vidljiva komponenta

Napajanje: najvažnija i najmanje vidljiva komponenta
Dok ne izmisle računala na vodenu paru, ni najskuplja komponenta neće raditi bez struje. Napajanje je uglavnom komponenta na koju se najmanje misli, ali bez nje nema ničeg.
Prethodno: Apple ekosustav: AirPods Pro

Budimo realni, koliko često prilikom kupnje računala razmišljate o napajanju? Ta metalna kutijica koja (uglavnom) leži na dnu kućišta i čiji kabeli do dana današnjeg nerviraju računalne mahere je toliko nevidljiva i sekundarna da ju je lako previdjeti. No, bez napajanja nema ni jednog računala, isto kao što i ne postoji "prejako" napajanje. Postoji samo optimalno i efikasno napajanje.

Što napajanja rade?

Napajanja prate razni brojevi, većina kojih je teško shvatljiva bez malo razumijevanja načina rada komponente. Svako napajanje ima oznaku snage, koja označava koliko "posla" struja u računalu može odraditi, odnosno koliko komponenata može napojiti (odakle i ime) električnom energijom. Na primjeru Seasonic Connect napajanja, ono može "napojiti" 750 W komponenata, pod određenim parametrima. 

Internetom kruži mit kako "prejako napajanje može spaliti računalo", što apsolutno nije točno. Napajanja ne "guraju" struju u komponente - to se događa sasvim obrnuto. Električni uređaji zahtijevaju određenu količinu energije od izvora, a na izvoru je da tu energiju opskrbi. Ako to stavimo u kontekst računala, Seasonic Connect napajanje bez problema može energijom opskrbiti svaki sustav koji traži do 750 W snage, dok će sve iznad toga rezultirati prisilnim gašenjem (uglavnom ne-nasilnim).

Drugi upitan dio naziva napajanja je 80+ certifikat. On služi kako bi klasificirao napajanja u sektore korisnosti, tako što napajanja moraju moći opskrbiti bar 80% svoje maksimalne snage u tri različita opterećenja. Svako napajanje koje bar ima oznaku 80+ označava kvalitetnije napajanje koje je sigurno za korištenje.  

Koje napajanje odabrati?

Ukratko, ono čija snaga nadilazi ukupnu potražnju komponenata računala, plus dodatnih par vati. Ako je zbroj potražnje energije svih komponenata u vašem računalu 550 W, svako napajanje od 650 W na više će biti idealno. Nakon što ste odradili mini matematiku s odabirom snage napajanja, dolazimo do estetike. Kabeli su oduvijek bili rak rana ljudi koji slažu računala. Simpoziji su održavani na temu sakrivanja kabela, kako bi računalo bilo što estetski ugodnije, ali i lakše za održavanje. No, godinama su svi proizvođači napajanja samo uljepšavali kabele. Seasonic ih je skoro pa izbacio.

Seasonic Connect je napajanje snage 750 W, s 80+ Gold certifikatom, ali i jedinstvenim izgledom. Umjesto obične metalne kutije koja leži na dnu računala, Connect ima i drugu, izduženu kutiju, koja se magnetima spaja na bočnu stranicu računala i čija je glavna svrha sakrivanje kabela. Budući da skoro svi proizvođači komponenata stavljaju utore za kabele na ista mjesta, Seasonic je svoju letvu dizajnirao tako da kabeli mogu biti najkraći mogući. Osim jedinstvene estetike, to osigurava i puno jednostavnije održavanje, budući da nema smotuljaka kabela na bočnoj stranici računala koje prvo treba raspetljati.

Seasonic Connect vrhunski je izbor za sve one koji se boje sakrivanja kabela, ali i za one koji žele isprobati nešto malo drugačije u svom računalu. Nabavite svoj u HGSPOT-u, a savršeno sakrivene kabele nam pošaljite na Facebook i Instagram!


Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda webstranice slažete se s uvjetima korištenja. Klikni ovdje i saznaj više informacija.

Kliknite za razgovor