pin phone profile search
0
basket
profile Profil

ZATVORI Close icon

Što nam donosi 12. generacija Intel procesora?

Što nam donosi 12. generacija Intel procesora?
Nova, 12. generacija Intel-ovih procesora donosi novi socket, dizajn i brojne druge značajke koje dosad nismo vidjeli. Međutim, isplati li se nadograđivati na 12. generaciju ili je ipak bolje malo pričekati? Saznajte u nastavku!

INTEL-ova 12. generacija Alder Lake procesora veliki je iskorak u odnosu na prethodnu generaciju. Prethodna generacija bila je izgrađena na INTEL-ovom šest godina starom 14 nm dizajnu i nudila je skromna poboljšanja performansi za što ne možemo reći da je loše, ali nije bilo vrijedno nadogradnje ili izrade novog računala.


Kada kupujete novo računalo uvijek gledate da Vam što dulje traje te da Vam s godinama ne padnu performanse ili se pojavi potreba za novom nadogradnjom. 12 generacija nam donosi podršku za standarde koji Vam možda još ne trebaju, ali su definitivno dobrodošli te ćete si kupnjom osigurati računalo od nadogradnje na dulje vrijeme. Radi se o podršci za DDR5 RAM, PCIe Gen 5, Thunderbolt 4 i WiFi 6e.


Ako ste čekali pravo vrijeme za prelazak s 9. ili 10. generacije procesora, donijeli ste pravu odluku.

Nažalost kao i svakog puta, nadogradnja neće biti jeftina. Procesori 12. generacije imaju novi 10 nm dizajn i socket—LGA 1700 pa će vam trebati nova matična ploča. Najveća vijest za većinu korisnika je uvođenje DDR5 RAM-a. Matične ploče će biti kompatibilne s DDR4 ili DDR5 memorijom, ali ne s obje tako da preporučujemo provjeru kompatibilnosti prije svake kupovine. To obećava značajne skokove u propusnosti, maksimalnom kapacitetu i energetskoj učinkovitosti. DDR5 RAM komplete trenutno je teško pronaći i prilično su skupi. Moći ćete kupiti Z690 matične ploče s DDR4 ili DDR5 utorima (dvokanalni u oba slučaja), ali nijedan proizvođač još nije pokazao hibridnu ploču koja podržava oba utora za RAM memoriju. To znači da ćete se unaprijed morati posvetiti jednom ili drugom standardu memorije.


INTEL je također uspio biti prvi koji je predstavio PCIe 5.0, koji udvostručuje internu IO propusnost u odnosu na PCIe 4.0. Još ne postoje komponente poput SSD-a koje bi to mogle iskoristiti, ali barem možete dijeliti tu propusnost između uređaja kako bi više njih moglo raditi velikom brzinom.


Novi procesori su fizički drugačijeg dizajna - pravokutnog, umjesto kvadratnog kao što je bilo u prethodnim generacijama. Nažalost to je loša vijest za izbor hladnjaka, jer većina prethodnih hladnjaka neće biti kompatibilna s novom generacijom (out of the box) tako da vaš hladnjak može zahtijevati nadogradnju (ili barem kompatibilni kit od proizvođača).


INTEL-ovi procesori 12. generacije izgrađeni su na hibridnoj arhitekturi. Hibridni čipovi nisu neka novost na tržištu procesora, ali INTEL-ovi dolaze u paketu s INTEL-ovim Thread Directorom. Radi se hardverskom upravitelju zadataka, koji usmjerava zadatke prema različitim jezgrama i omogućava brže i učinkovitije obrade. Thread Director ugrađen je u hardver, ali je dizajniran da radi uz Windows 11.  Višejezgrene performanse su ono u čemu je Intel zaostajao za AMD-om, jer je najvažniji čimbenik višejezgrenih performansi posjedovanje više jezgri. Međutim, zahvaljujući novoj hibridnoj arhitekturi, INTEL počinje konkurirati.


Vrijedno nadogradnje?


INTEL-ova nova generacija procesora definitivno izgleda kao budućnost, ali još uvijek ima prostora za inovativnost. Alder Lake je prva generacija INTEL-ovih stolnih procesora proizvedenih na 10 nm dizajnu dok je INTEL-ov 7nm dizajn (nazvan Intel 4) već je odgođen do kraja 2022., vjerojatno 2023. godine. 


Ako ste čekali nadogradnju, pravo je vrijeme da to učinite. Ne možemo obećati da će Z690 čipset trajati do vaše sljedeće nadogradnje, ali novi standardi komponenti poput DDR5, PCIe Gen 5, WiFi 6e, vjerojatno će izdržati (ili biti kompatibilan unatrag) kroz nekoliko generacija.


Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda webstranice slažete se s uvjetima korištenja. Klikni ovdje i saznaj više informacija.

Kliknite za razgovor