pin phone profile search
0
basket
profile Profil

ZATVORI Close icon

Dolazi doba digitalnih novčanika!

Dolazi doba digitalnih novčanika!
Danas, u moderno doba, sve je veća potražnja za digitalnim rješenjima i digitalizacijom, koja ne zaobilazi ni naše novčanike! Digitalni novčanici postaju sve popularniji i možda će u budućnosti biti nezaobilazni, zato saznajte kako funkcioniraju i što sve mogu!

Digitalni novčanici su personalizirani servisi koji omogućavaju korisniku provjeru, upravljanje i korištenje korisnikovih dobara. Jedno od najjednostavnijih primjera je plaćanje u trgovini. Tu su još mogućnosti pohranjivanja elektronskih dokumenata poput zdravstvene iskaznice, vozače dozvole i slično, te upravljanje certifikatima ili digitalne imovine, npr. kripto valutama.

Da bi razumjeli kako stvari funkcioniraju bitno je shvatiti da svaki digitalni novčanik ima svoju unikatnu adresu, dok vlasnik ima svoj privatni ključ.

Postoje dvije grupe digitalnih novčanika, a to su hot wallets i cold wallets.  Razlika između tih grupa jest povezanost na Internet. Dok je hot wallet uvijek povezan na Internet, kod cold wallet-a je upravo suprotno. Samim time, cold walleti su u teoriji bitno sigurniji. Naravno da je uređaj koji je cijelo vrijeme spojen na Internet više izložen riziku od hakerskih napada, phishinga i upravo to čini cold wallet puno sigurnijim. Ipak, s druge strane, obje grupe koristeći više razina zaštite te jakom vrstom enkripcije dovode korisnika na visok nivo sigurnosti.

Veliku ulogu u evoluciji digitalnih novčanika odigrali su upravo pametni telefoni. Danas je velikoj većini korisnika postalo normalno plaćati svoje račune beskontaktnim načinom preko svojih mobitela, koji su povezani direktno na njihov račun u banci. Kako napreduje tehnologija, tako napreduje i korištenje digitalnih usluga te plaćanje Vaših računa danas više nije moguće samo mobitelima, nego i pametnim satovima

Da, upravo tako, nema više komplikacija i situacija da vam novčanik ostane u autu ili ne znate PIN kartice, a iza Vas je pet kupaca u redu. Samo naslonite svoj sat uz POS uređaj i stvar je riješena… brzo, jednostavno i sigurno.

Drugi veliki čimbenik koji utječe na rast korisnika digitalnih novčanika jesu popularne kripto valute. Novčanik s digitalnom imovinom vrsta je prostora za pohranu koji ima mogućnost trgovanja ili pohranjivanja digitalne imovine, slično postojećem bankovnom računu. 

Novčanici s digitalnim sredstvima omogućuju korisnicima slanje i primanje kripto valuta putem svoje jedinstvene adrese novčanika.

Jedan od najpopularnijih je Ledger Nano S, kojeg možete kupiti u HGSPOT-u! Najpopularniji cold wallet uređaj koji će Vašu kripto imovinu maknuti s mjenjačnica u sigurnost vašeg doma.

Ako već nemate niti jednu vrstu digitalnog novčanika, vjerujte da to vrijeme uskoro dolazi!

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda webstranice slažete se s uvjetima korištenja. Klikni ovdje i saznaj više informacija.

Kliknite za razgovor